MI könyv hanganyagok

Ha kifárad a szem

 

Elektronikus anyagok böngészése jobban veszi igénybe a szemet, mint néha szeretnénk is. Az informatika minden fegyverháza ellenére belelapozni, itt-ott belenézni, ugrani arrébb több száz oldallal egy ábra kedvéért, stb. papíron még mindig ügyesebben megy.
Ikonoktól, menüktől, változó szövegformátumoktól, szóval a számítógéptől, időről-időre kifárad a szemünk. Jobb nem erőltetni, sőt sok helyütt a kötelező pihentetőket is előírják.
De ajánlhat informatika akkor valami mást? Hogy a fáradt szemünk ellenére az érdekes anyagtól mégsem szakadjunk el? A következő jelölt a hang. A hanggal műszaki világban azért csínján kell bánni. Szóban elmagyarázni formálisan követhető módon egy ábrát, egy képletet, egy jelölést, egy algoritmust, valószínűleg esélytelen. Amire viszont a hangos közlés kiválóan alkalmas, az az elvek, megfontolások, értékelések, kételyek és viták továbbadása.
A könyvben ilyen meg olyan anyagból nagyon sok van. Elmesélni az MI-t teljes egészében nem lehet, előbb-utóbb formális részletektől szabadulni nem lehet, de annyit mondani, hogy az olvasóban egy (helyes) kép alakuljon ki, meg lehet próbálni. Az alábbi hangbetétek épp egy ilyen kísérlet. Reméljük hasznos ...

 

Felvételeket készítette: Valcz Péter, BME

Csatolt fájlok: