iMEDA - Intelligens Orvosi Monitorozás és Adatelemzés

A projekt célkitűzése

 

A projekt keretében egy adaptívan kialakítható heterogén mérőrendszer által gyűjtött adatok együttes kezelésére képes adatelemző-mintakereső rendszer kerül kifejlesztésre, mely különböző mobil, illetve nem mobil mérőeszközök által gyűjtött mérési adatokat egy egységes kommunikációs adatgyűjtő rendszer segítségével adatbázisba rendezi, elemzi és eszközt ad arra, hogy a mintákat felismerve személyre szabottan, korai fázisban detektálhatóvá váljék az egészségi állapotban bekövetkező változás. A rendszer nem informatikus szakemberek (pl. orvos, pszichológus stb.) számára lehetőséget ad a kóros állapotra utaló feltételek, változások megfogalmazására.

A kutatás legfontosabb tudományos újdonsága, hogy olyan elemzési eszközrendszert és módszertant, modellt kíván kifejleszteni és létrehozni, mely alkalmas korai stádiumban detektálni elsősorban idős emberek egészségi állapotában bekövetkező lényeges változásokat, pl. az időskori dementia kialakulására utaló jeleket egy komplex mérési rendszerből érkező jelek, adatok összegyűjtésén és elemzésén keresztül. A létrehozandó adatelemzési módszertan és modell kifejlesztéséhez, alkalmazásához, teszteléséhez egy olyan újszerű mérési megoldást kell kifejleszteni, mely a páciensek napi életvitele során gyűjtött adatok, valamint mesterséges környezetben gyűjtött adatok egységesítésén alapulva komplex adatbázis létrehozására képes. Az ezen megvalósuló elemzésen keresztül a kutatási fázisban vizsgált minták, jelek, valamint a betegségek közötti összefüggésrendszer eredményeit felhasználva a piacon egyedülálló módon képes a különböző betegségek jeleinek korai felismerésére.

A kutatás során minden olyan megfigyelés fontos szerepet fog betölteni, mely információval szolgálhat a páciens állapotáról: beszéd (hang) elemzése (artikuláció), mozgáskoordináció (napi tevékenység közbeni mozgás) elemzése, napi cselekvéssor elemzése (feledékenység meghatározása), a számítógépes játékoknál nyert tapasztalatok és azok korrelációja más megfigyelések, mérések eredményeivel. A rendszer kiépítése során ötvözni fogjuk a mobil mérőeszközök (pl. otthoni vérnyomásmérő, vércukorszintmérő, okostelefon stb.), a háztartásban lévő eszközök (pl. szobabicikli, mobiltelefon stb.) és az egyéb mérőeszközök (például EKG- és EEG-készülékek) méréseiből fakadó adatok kezelését.
Kidolgozzuk az egységes interfészeket és adatbázisba rendezzük a kapott  adatokat. Az adatbázisba beérkező összes mérés értékelése során olyan mintakereső eljárásokat fejlesztünk, melyek a személyre szabott kockázat alapján kiválasztott betegségek jellemzői lehetnek, ezáltal alkalmasak a további orvosi felhasználás megalapozására. A kifejlesztésre kerülő elemzési módszertannak pont az jelenti a legfőbb előnyét, hogy eddig még nem valósult meg ilyen komplex méréseken alapuló adathalmon történő mintakereső eljárás fejlesztése.

A kidolgozandó rendszer egyik újdonsága, hogy az egyes érzékelők egységesen kezelhető virtuális szenzorként jelennek meg, így biztosítva az egyszerű fejleszthetőséget és a moduláris felépítést. Ennek érdekében a pályázat megvalósítása során egységes interfészekkel szabványosítjuk az adatgyűjtést és a feldolgozást, majd különböző típusú szenzorokra részletesen kidolgozzuk és megvalósítjuk ezen interfész implementációját. A virtualizált szenzorhálózatból érkező adatokat egy központi komponens gyűjti össze többféle hálózati kommunikációs technológiát alkalmazva. Itt a komponensalapú technológiákat

Partnerek:

ADVANCED NETWORK TECHNOLOGIES Műszaki, Szolgáltató, Termelési, Kereskedelmi és Fejlesztési Kft.

Székhely:  H1064, Budapest, Izabella u. 88.

BME VIKING Villamosmérnöki és Informatikai Kutató-Fejlesztő Nonprofit Zrt.

Székhely: 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 2. Q. ép.